Kranio-sakral terapi

Kraniosakralterapi er en varsom behandlingsform for å rette opp eventuelle skjevheter i knokler eller/og ledd som kan belaste sentralnervesystemet, det vil si hjernen, ryggmargen og kranienervene. Kraniosakralsystemet består av hjernen og ryggmargen som beskyttes av kraniet, ryggvirvlene og korsbeinet. Cerebrospinalvæsken er en væske som fungerer som støtdemper og volumbuffer i systemet, som pumpes rundt i den delikate kanalen med en hastighed på 6-12 ganger i minuttet. Denne rytmen kalles den kraniosakrale rytme. Knokler, membraner og cerebrospinalvæsken jobber sammen for å beskytte hjernen, ryggmargen og sentralnervesystemet våres. Alt dette er i praksis innbyrdes forbundet og selv veldig små ubalanser i dette systemet, kan ha konsekvenser for hele kroppen og dens sunnhetstilstand.

Kraniosakralterapi baseres på å arbeide med disse ubalanser. Dette gjennom en frigjøring av eventuelle spenninger i muskler, ligamenter og bindevev som kan trekke i knokler og skjelett. Disse spenningene kan stenge av for nerveimpulser og påvirke blodets og cerebrospinalvæskens sirkulasjon.

Kraniosakralterapi skiller seg fra de fleste andre behandlingsformer ved at det benyttes ekstremt lette berøringer. Dess mindre kraft vi bruker, jo lettere er det ofte for kroppen å ta imot behandlingen.

Kraniet består av 28 knokler som er i konstant bevegelse. Leddene mellom hvert knokkel kalles suturer og de må være bevegelige. Det er ikke store bevegelser mellom de ulike knoklene som hodeskallen består av, men den som finnes er viktig. Den gjør at kraniet kan tilpasse seg for å sørge for at det blir jevnt trykk rundt hjernen. Både kraniet og ryggsøylen skal tilpasse seg bevegelsene vi gjør, uansett om vi sitter og skriver eller driver med trening. Ufrihet mellom knoklene kan være en bakenforliggende årsak til mange typer plager som kan vise seg i helt andre deler av kroppen.